100 jaar sociaal bouwen in Mol (1922-2022): nu in voorverkoop


Van merkwaardige tuinwijken tot bekroonde modernistische woonbuurten

De Molse Bouwmaatschappij bestaat 100 jaar in 2022 en dat mag gevierd worden. Auteur Stijn Geys kreeg toegang tot het nog nooit geraadpleegde archief en neemt je mee door de vele realisaties van de maatschappij uit de voorbije eeuw, gekaderd in de tijdsgeest van toen.

Wist je dat er eerst niet veel animo was om een Molse Bouwmaatschappij op te richten? Wist je dat ze uiteindelijk toch werd opgericht dankzij de ontluikende glasnijverheid na de Eerste Wereldoorlog? Wist je dat Emile van Eetvelde, zoon van de bekendere Edmond, de eerste voorzitter was van de beheerraad? Wist je dat er twee tuinwijken gebouwd werden in 1922 die vandaag nog zichtbaar zijn? Wist je dat de gerenommeerde Brusselse architect Henri Derée ze ontwierp? Wist je dat de wijk in Mol-Donk er kwam op aandringen van het SCK en dat dit meteen ook de grootste realisatie was van de maatschappij met 212 woningen? Wist je dat de wijk Egelsvennen een bekroonde modernistische parel was? Wist je dat Balen ‘geannexeerd’ werd door de Molse Bouwmaatschappij in 2000?

In ruim woord en rijkelijk beeld – veel foto’s werden nog nooit eerder gepubliceerd – krijg je een antwoord op al deze vragen.

Met deze uitgave verschijnt een vijfde boek van auteur Stijn Geys na Portret van de Molse voetbalclub Racing Mol-Wezel (2015), Den Boulevard – De laan die Mol modern maakte (2016), Op Velo Bristol – Het verhaal van het Molse fietsmerk en zijn renners (samen met Rudy Nuyts in 2018) en Molse dorpszichten in beeld en woord 1870-1905 – Mijne beste groetenissen vanuit Moll! (samen met Luc De Boulle in 2021).

Bestellen

Het boek kan besteld worden door 25 euro over te schrijven op de rekening van de Molse Bouwmaatschappij BE89 3631 0008 9185 met vermelding ‘boek’. Voor verzending betaal je 6 euro extra. Voorinschrijven kan tot 30 november 2022. De boekhandelsprijs is nadien 30 euro. Het boek kan afgehaald worden vanaf 13 december 2022 tijdens de openingsuren op de dienst erfgoed & Kamer voor Heemkunde vzw. Het boek zal op de volgende locaties te koop zijn: Standaard Boekhandel Mol, perswinkel ’t Pleintje Ginderbroek en dienst erfgoed & Kamer voor Heemkunde (2de verdieping ’t Getouw).

Meer info?

 

Download flyer hier